Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Ρίγανη



Ανήκει στην οικογένεια των Χειλιανθών (Labiatae) και άλλες ονομασίες του είναι: Αγριορίγανη, Αρίγανη, Ορίγανο. Πολυετής αρωματική πόα, ύψους έως 70 εκ. Έχει φύλλα σχετικά μικρά (1-2 εκ.), αντίθετα, ωοειδή, ακέραια ή ελαφρά οδοντωτά. Τα άνθη διατάσσονται σε σύνθετη ταξιανθία από μικρούς στάχεις. Είναι μικρά με δί­χειλη, συμπέταλη λευκή στεφάνη και σωληνοειδή κάλυκα με πέντε οδόντες. Βρίσκε­ται στα χαμηλά έως μέσα υψόμετρα, σε φωτεινές, ξηρές θέσεις. πολύ μεγάλη εξά­πλωση στην Ευρώπη και την Ασία και είναι ιδιαίτερα ποικιλόμορφο τόσο στην οσμή όσο και τη μορφολογία. Στην Ελλάδα διακρίνεται σε τρία υποείδη. Ανθίζει το Μάη, σε ξερά πετρώδη και άγρια τοπία, αλλά και σε ρεματιές ή στις παρυφές δασικών εκτά­σεων.

Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα κυρίως ως φάρμακο για δηλητηριάσεις, σπα­σμούς, πρηξίματα κ.ά. Σε κάποια μέρη οι κυνηγοί συνηθίζουν όταν σκοτώσουν ένα θήραμα (π.χ. λαγό) να βάζουν στην κοιλιά του μερικά κλωνάρια ρίγανη για να μη μυ­ρίσει μέχρι να φθάσουν σπίτι.

Χρησιμοποιείται όλο το φυτό ανθισμένο καθώς και το αιθέριο έλαιό του. Συλλέγεται τους μήνες της ανθοφορίας και διατηρείται σε κλειστά γυάλινα βάζα, αφού αποξηραν­θεί. Οι εισπνοές με ρίγανη βοηθούν σε στηθικά νοσήματα, το ρόφημα καταπραΰνει το βήχα και τον πόνο των δοντιών, βοηθά σε πόνους ρευματισμών, σε εντερικές διαταραχές και πό­νους της κοιλιάς.

Βοηθά στην αντισηψία των τραυμάτων. Αφέψημα ρίγανης στο νερό του μπάνιου καταπραΰνει και τονώνει (βράζουμε 100γρ. ρίγανης σε 1 λίτρο νερό).


Σχετικό υλικό: Συνταγές


Αιθέριο έλαιο: 3-4 σταγόνες σε μία κουταλιά μέλι, 2-3 φορές την ημέρα. Το έλαιο χρησιμο­ποιείται στην παρασκευή σαπουνιών, μύρων και οδοντόκρεμας.


Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

Γιασεμί


Το γιασεμί ή ίασμος είναι αγγειόσπερμο δικότυλο φυτό και ανήκει στην τάξη λιγου­στρώδη και στην οικογένεια ελαιίδες.

Υπάρχουν 300 περίπου είδη που βρίσκονται στις εύκρατες και θερμές χώρες της γης . Είναι αναρριχώμενος θάμνος συνήθως αειθαλής αλλά και φυλλοβόλος. Τα φύλλα του εναλλάσσονται, είναι απλά ή τρίφυλλα και πτερωτά. Τα άνθη του είναι λευκά στα περισσότερα είδη αλλά και κίτρινα, λευκά-ροζ, ροζ, γαλάζια και μπλε. Είναι αρωματικά και αναδύουν ένα γλυκό θαυμάσιο άρωμα. Ο καρπός του γιασεμιού είναι ράγα με 2 λοβούς. Είναι διακοσμητικό φυτό και καλλιεργείται σε γλάστρες και κήπους. Το γιασεμί πολλαπλασιάζεται με εμβολιασμό, με μοσχεύματα ή με καταβολάδες. Είναι ευαίσθητο στο δυνατό κρύο και τον παγετό, ενώ αγαπά τη ζέστη και τη μεγάλη ηλιοφάνεια. Εκτός από διακοσμητικά μερικά είδη του καλλιεργούνται για βιομηχανικούς σκοπούς , και χρησιμοποιούνται ευρέως στην αρωματοποιία. Η καλλιέργεια των ειδών αυτών γίνεται κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές, γιατί η θαλάσσια αύρα είναι ευεργετική για την ανάπτυξή τους.

Οι ρίζες του γιασεμιού δεν αναπτύσσονται πολύ, ούτε διεισδύουν βαθιά στο έδαφος. Είναι πολυετές φυτό και χρησιμοποιεί το έδαφος μακροχρόνια και η καλλιέργεια του κρατάει γύρω στα 15 χρόνια. Τα άνθη του αναπτύσσονται από τον πρώτο χρόνο αλλά είναι λίγα, ενώ σημαντική παραγωγή λουλουδιών έχουμε από τον τρίτο χρόνο. Τα είδη των γιασεμιών που φυτεύονται σε αγρούς χρειάζονται αρκετό πότισμα, όταν η περίοδος των βροχών σταματήσει. Το έδαφος πρέπει να λιπαίνεται με διάφορα λιπάσματα και κοπριά, ενώ το φυτό χρειάζεται κλάδεμα και αφαίρεση των ξερών βλαστών και φύλλων. Η συλλογή των λουλουδιών γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες και τους μήνες Ιούνιο έως Οκτώβριο. Από το γιασεμί εξάγεται ένα αιθέριο έλαιο γνωστό με την ονομασία γιασμινέλαιο. Για την εξαγωγή αυτού του ελαίου χρησιμοποιούνται 2 μέθοδοι, η απόσταξη και η εκχύλιση. Το αιθέριο έλαιο αυτό χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία. Είναι απαραίτητο συστατικό σχεδόν όλων των αρωμάτων.

Τα πιο γνωστά είδη γιασεμιού στην Ελλάδα είναι: της Χίου και το μπουγαρίνι ή φούλι.


Σχετικό υλικό: τραγούδια

Στίχοι: Παραδοσιακό

Μουσική: Παραδοσιακό

Εκτελέσεις: Γιάννης Πάριος


Το γιασεμί στην πόρτα σου
γιασεμί μου
ήρθα να το κλαδέψω
ωχ γιαβρί μου
και νόμισε η μάνα σου
γιασεμί μου
πως ήρθα να σε κλέψω
ωχ γιαβρί μου

Το γιασεμί στην πόρτα σου
γιασεμί μου
μοσκοβολά τις στράτες
ωχ γιαβρί μου
κι η μυρωδιά του η πολλή
γιασεμί μου
σκλαβώνει τους διαβάτες
ωχ γιαβρί μου

Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Καλως ήρθατε (Hello world by fysi-farmakeio.blogspot.com)

Γεια σας και καλως ήρθατε στο νέο μας blog.

Είμαστε μια ομάδα μαθητών από το Γενικό Λύκειο Καλλιμασιάς Χίου που τη φετινή χρονιά αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την ιδιαίτερη χλωρίδα της περιοχής μας. Στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης επικεντρωθήκαμε στην ανάδειξη των φαρμακευτικών ιδιοτήτων φυτών, θάμνων και δέντρων, αλλά και στη θέση που έχουν στη συνείδηση των κατοίκων καταγράφοντας συνταγές λαϊκής ιατρικής και διάφορες παραδόσεις(προλήψεις, τραγούδια, παροιμίες, λατρευτική χρήση). Στόχος μας είναι να αντιληφθούμε το μεγαλείο της μάνας φύσης, αλλά και τη δυνατότητα να παίρνουμε τα πάντα από εκείνη, για να είμαστε αυτάρκεις και υγιείς με την προϋπόθεση να φερόμαστε με σεβασμό.

Για την πραγματοποίηση της εργασίας συνεργαστήκαμε μαθητές της Α΄και Β΄Λυκείου του σχολείου μας με την βοήθεια και καθοδήγηση των καθηγητών μας: Βασιλάκη Βασίλη, Μελαχροινούδη Ευαγγελίας, Κυρίτση Μαριάννας και Αγγελίδου Χαρίκλειας.

Στο blog θα βρείτε γενικές πληροφορίες για τα φυτά, παραδόσεις αλλά και δοκιμασμένες φαρμακευτικές συνταγές (θεραπευτικές και καλλωπιστικές) που βοηθούν στην βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας.