Δευτέρα, 20 Απριλίου 2009

Γιασεμί


Το γιασεμί ή ίασμος είναι αγγειόσπερμο δικότυλο φυτό και ανήκει στην τάξη λιγου­στρώδη και στην οικογένεια ελαιίδες.

Υπάρχουν 300 περίπου είδη που βρίσκονται στις εύκρατες και θερμές χώρες της γης . Είναι αναρριχώμενος θάμνος συνήθως αειθαλής αλλά και φυλλοβόλος. Τα φύλλα του εναλλάσσονται, είναι απλά ή τρίφυλλα και πτερωτά. Τα άνθη του είναι λευκά στα περισσότερα είδη αλλά και κίτρινα, λευκά-ροζ, ροζ, γαλάζια και μπλε. Είναι αρωματικά και αναδύουν ένα γλυκό θαυμάσιο άρωμα. Ο καρπός του γιασεμιού είναι ράγα με 2 λοβούς. Είναι διακοσμητικό φυτό και καλλιεργείται σε γλάστρες και κήπους. Το γιασεμί πολλαπλασιάζεται με εμβολιασμό, με μοσχεύματα ή με καταβολάδες. Είναι ευαίσθητο στο δυνατό κρύο και τον παγετό, ενώ αγαπά τη ζέστη και τη μεγάλη ηλιοφάνεια. Εκτός από διακοσμητικά μερικά είδη του καλλιεργούνται για βιομηχανικούς σκοπούς , και χρησιμοποιούνται ευρέως στην αρωματοποιία. Η καλλιέργεια των ειδών αυτών γίνεται κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές, γιατί η θαλάσσια αύρα είναι ευεργετική για την ανάπτυξή τους.

Οι ρίζες του γιασεμιού δεν αναπτύσσονται πολύ, ούτε διεισδύουν βαθιά στο έδαφος. Είναι πολυετές φυτό και χρησιμοποιεί το έδαφος μακροχρόνια και η καλλιέργεια του κρατάει γύρω στα 15 χρόνια. Τα άνθη του αναπτύσσονται από τον πρώτο χρόνο αλλά είναι λίγα, ενώ σημαντική παραγωγή λουλουδιών έχουμε από τον τρίτο χρόνο. Τα είδη των γιασεμιών που φυτεύονται σε αγρούς χρειάζονται αρκετό πότισμα, όταν η περίοδος των βροχών σταματήσει. Το έδαφος πρέπει να λιπαίνεται με διάφορα λιπάσματα και κοπριά, ενώ το φυτό χρειάζεται κλάδεμα και αφαίρεση των ξερών βλαστών και φύλλων. Η συλλογή των λουλουδιών γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες και τους μήνες Ιούνιο έως Οκτώβριο. Από το γιασεμί εξάγεται ένα αιθέριο έλαιο γνωστό με την ονομασία γιασμινέλαιο. Για την εξαγωγή αυτού του ελαίου χρησιμοποιούνται 2 μέθοδοι, η απόσταξη και η εκχύλιση. Το αιθέριο έλαιο αυτό χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία. Είναι απαραίτητο συστατικό σχεδόν όλων των αρωμάτων.

Τα πιο γνωστά είδη γιασεμιού στην Ελλάδα είναι: της Χίου και το μπουγαρίνι ή φούλι.


Σχετικό υλικό: τραγούδια

Στίχοι: Παραδοσιακό

Μουσική: Παραδοσιακό

Εκτελέσεις: Γιάννης Πάριος


Το γιασεμί στην πόρτα σου
γιασεμί μου
ήρθα να το κλαδέψω
ωχ γιαβρί μου
και νόμισε η μάνα σου
γιασεμί μου
πως ήρθα να σε κλέψω
ωχ γιαβρί μου

Το γιασεμί στην πόρτα σου
γιασεμί μου
μοσκοβολά τις στράτες
ωχ γιαβρί μου
κι η μυρωδιά του η πολλή
γιασεμί μου
σκλαβώνει τους διαβάτες
ωχ γιαβρί μου

2 σχόλια:

  1. Βασικά οι αναρτήσεις θα πρέπει να συνοδεύονται και απο εικόνες. Δυστυχώς όμως λόγω τεχνικών προβλημάτων (και έχουμε ήδη αρκετά με το blogger) δεν μπορούμε ακόμα να τις ανεβάσουμε! Όταν μπορέσουμε πάντως θα τις δείτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. lpn.... exw na pw... oti exw polles agnwstes le3eis.... alla xairomai p to diabasa kati ema8a h kahmenh h 8ewritikh.... wraio tragoudi... m aresei polu t ufos ths douleias s.... sundiazeis logikh kai episthmh m mia nota ais8hmatos st telos... go on! k bgale k ena le3iko

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια ευπρόσδεκτα (αρκεί να μη μας θάβετε!)