Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Αγιόκλημα


Το αγιόκλημα (γνωστό και ως αιγόκλημα, και μπιρμπιλιά) είναι αναρριχητικός θάμνος που φτάνει τα 6 έως 10 μέτρα. Έχει ωοειδή φύλλα, λευκά ή υποκίτρινα ή και κόκκινα άνθη που έ­χουν χαρακτηριστικό, ευχάριστο άρωμα. Φέρει καρπούς χρώ­ματος πορτοκαλί που έχουν τοξικές ιδιό­τητες. Καλλιεργείται σαν διακοσμητικός θάμνος σε φράχτες αγαπά τις δρο­σερές περιοχές με υγρά, πλούσια ε­δάφη.

Είναι φυτό γνωστό από την αρχαιότητα. Πιθανόν να πρόκειται για το κλυμένο του Θεόφραστου και το περικλύμενο ή επίσης κλύμενο του Διοσκουρίδη.

είναι αειθαλής θάμνος. Έχει βλαστό αναρριχώμενο, λεπτό, με κλαδιά λεία ή λίγο χνουδωτά, ύψους 1,50- 2 μ., φύλλα ανταυγοειδή, σχεδόν δερματώδη, αμβλέα, τα ανώτερα συμφυή και τα υπόλοιπα επιφυή και άνθη κιτρινόασπρα-κοκκινωπά, εύοσμα, επιφυή, σε ακραίους σπονδύλους. Αυτοφύεται σε θαμνοτόπους και χέρσα ασβεστώδη μέρη σ’ όλη την Ελλάδα. Ευδοκιμεί σε ημιορεινές περιοχές και σε χωράφια μέτριας γονιμότητας, ξηρικά ή ποτιστικά. Ανθίζει την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου.

Τα χρήσιμα μέρη του αγιοκλήματος είναι τα εναέρια τμήματα που περιέχουν φυτική κόλλα, σαλικυλικό οξύ, γλυκοζίδιο και ιμβερτίνη. Το φυτό έχει ποικίλες εφαρμογές.

Το αγιόκλημα θεωρείται ότι ανακουφίζει από το βήχα, τον πονόλαιμο, την αϋπνία. Ο φλοιός του φυτού είναι διουρητικός. Ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιείται προσεκτικά και με επιφύλαξη, λόγω της υψηλής τοξικότητας των καρπών του. Τα άνθη του χρησιμοποιούνται ευρέως κατά του πυρετού και κυρίως των θερινών μηνών. Καθαρίζουν τις τοξίνες, ενώ στην κινεζική ιατρική χρησιμοποιούνται στη θεραπεία ορισμένων τύπων διάρροιας.

Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ποτέ τους καρπούς του φυτού επειδή είναι πολύ τοξικοί και επικίνδυνοι.


Τέλος χρησιμοποιείται ως αρωματικό ρούχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ευπρόσδεκτα (αρκεί να μη μας θάβετε!)