Φυτό θαμνώδες πολυετές, φρυγανώδες και αειθαλές. Τα κλαδιά του είναι ξυλώδη στη βάση και τρυφερά στις κορυφές. Τα φύλλα του είναι πυκνά, άμισχα, γραμμωτά σαν βελόνες έλατου. Τα άνθη του βγαίνουν στις μασχάλες των φύλλων και είναι σε ανοιχτό γαλάζιο χρώμα και σπάνια λευκό. Το φυτό το βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα σαν καλλιεργούμενο στους κήπους και σε πάρκα. Υπάρχει και αυτοφυές σε ορεινές περιοχές συνήθως στην Πελοπόννησο, την Εύβοια και τα νησιά. Ανθίζει άνοιξη - καλοκαίρι.
Οι αρχαίοι έλληνες το χρησιμοποιούσαν σε δημόσιες και θρησκευτικές τελετές και το έκαιγαν ως θυμίαμα. Οι Ρωμαίοι το πρόσφεραν στις προστάτιδες θεότητες του οίκου τους και έκαιγαν το βοτάνι για να εξαγνίσουν με τον καπνό του τα κοπάδια τους. Στην αρχαία Ελλάδα οι σοφοί το έπλεκαν στα μαλλιά τους και έτριβαν το αιθέριο έλαιό του στο μέτωπό τους γιατί πίστευαν ότι δυνάμωνε τη μνήμη. Οι Άραβες γιατροί το εκτιμούσαν πολύ, καθώς θεωρούσαν ότι αποκαθιστούσε τη ζωτικότητα, τη μνήμη και την ομιλία.
Σε πολλές λαϊκές παραδόσεις το βοτάνι συνδέεται με την Παρθένο Μαρία. Ο θρύλος θέλει το φυτό να έχει αρχικά λευκά λουλούδια. Όμως, κατά τη φυγή της στην Αίγυπτο, η Μαρία άπλωσε κάποια στιγμή τον μπλε επενδύτη της σ’ ένα θάμνο δεντρολίβανου. Όταν τον μάζεψε, τα λουλούδια του είχαν πάρει ένα γλυκό μπλε χρώμα. Από τότε, τα λουλούδια του δεντρολίβανου έχουν μπλε χρώμα προς τιμή της Παρθένου. Λέγεται ότι το δεντρολίβανο γίνεται τόσο ψηλό όσο ήταν ο Ιησούς και ότι όταν γίνεται 33 ετών, την ηλικία του Ιησού όταν σταυρώθηκε, είτε σταματά να μεγαλώνει, είτε μαραίνεται. Σε πολλούς τόπους πίστευαν ότι το δεντρολίβανο ευδοκιμεί μόνο κοντά σε ενάρετους και το θεωρούσαν ως σύμβολο της Γέννησης του Χριστού. Το θεωρούσαν ως ένα από τα δύο βότανα που πήραν οι πρωτόπλαστοι μαζί τους όταν εκδιώχτηκαν από τον Παράδεισο. Γι’ αυτό και ο Θεός έδωσε στο βοτάνι αυτό ιδιαίτερες θεραπευτικές δυνάμεις, ώστε να ανακουφίζει την ανθρωπότητα.
Η ονομασία του φυτού, Ροσμαρίνος, προέρχεται από τη λατινική λέξη Ros –
Marinus, «δροσιά της θάλασσας», επειδή ευδοκιμεί σε παράκτιες περιοχές. Στην παλαιά «γλώσσα» των λουλουδιών συμβολίζει την πίστη, ενώ τώρα σημαίνει: «η παρουσία σου με αναζωογονεί». Είναι το λουλούδι των γενεθλίων για όσους γεννήθηκαν τη 17η Ιανουαρίου και σύμφωνα με τους αστρολόγους, είναι βότανο του Ήλιου.
Βοηθάει στην καταπολέμηση του άσθματος, της αϋπνίας, της γρίπης, των ζαλάδων, της τριχόπτωσης και της αναιμίας.
Επίσης είναι αντιβακτηριδιακό, αντιμυκητικό, τονωτικό του κυκλοφοριακού και νευρικού συστήματος και χρησιμοποιείται για τον πονοκέφαλο από ένταση που συνδέεται με δυσπεψία και επίσης για την κατάθλιψη.
To μεγαλώνω μ’ επιδίωξη διπλή,
δεν έχει καμία σημασία,
αν είναι για το γάμο μου ή για την ταφή.
Ρόμπερτ Χέρικ, ποιητής, 17ος αιώνας
Σχετικό υλικό: Συνταγές
Τρίψτε με έγχυμα αψιθιάς και δεντρολίβανου το δέρμα του κεφαλιού κάθε βράδυ για να αντιμετωπίσετε τη φαλάκρα.
Το έγχυμα του δεντρολίβανου είναι ένα πολύτιμο φάρμακο για τις μέρες που υποφέρετε από βάρος, δυσφορία, διάρροια και εμετούς που αποδίδονται σε κόπωση του συκωτιού και της χολής, αλλά και για τις μέρες που το παρακάνατε με το φαγητό και το αλκοόλ.
Kόβετε 50 γρ. ανθισμένου φυτού, το ρίχνετε σε
Εξαιρετικο αφιερωμα,συγχαρητηρια!Με βοηθησατε πολυ με το θεμα της αλωπεκιας,αλλα δεν αναφερετε ποσοτητα ακριβειας,π.χ.σε ποσο νερο ποσο δεντρολιβανο και ποση αψιθια,για το εγχυμα.Ευχαριστω.Χ.Γ.Πειραιας.
ΑπάντησηΔιαγραφή